Reformatorisch Dagblad: Hoogwater in Nederland

De nieuwe lesmethode van Adwin Bosschaart wil leerlingen in het middelbaar onderwijs attenderen op de gevaren van overstromingen in lager gelegen delen van Nederland (RD 13-6) Bosschaart zelf was docent in het Gooi, dat boven NAP ligt. Een reden voor hem om zijn visie daar niet uit te dragen.

Echter ook hoger gelegen delen van Nederland hebben soms te maken met overstromingen. In 1993 en 1995 zette de Maas delen van Limburg onder water door buiten de oevers te treden. De getroffen dorpen Borgharen (43 meter boven NAP), Gennep (11 meter) en Itteren (43 meter) bleven niet gevrijwaard van wateroverlast, hoewel ze alle drie boven NAP liggen. Op 27 augustus 2019 werd Groenlo (20 meter) verrast door het water van de Slinge, dat het centrum en een camping blank zette na hevige regenval.

Veel belangrijker is: Hoe groot is de afvoercapaciteit en zijn er voldoende voorzieningen in gebieden waar rivieren, beken en andere stromen lopen? Gelukkig wordt er veel werk verzet om de bergingscapaciteit te verbeteren. Van de Berkel is onlangs weer een meanderende beek gemaakt. Daardoor kan er meer water opgevangen en het langer worden vastgehouden. In Deventer en Zutphen werd besloten tot aanpassingen aan de IJsselkades. De Waal bij Nijmegen en de IJssel bij Zwolle werden voorzien van een bypass. Allemaal noodzakelijk, want het standpunt “hoog en droog wonen” blijkt soms een illusie.

V. Erdin
Vereniging voor Waterstaatsgeschiedenis
Zuidhorn

Bron: Reformatorisch Dagblad, 19 juni 2017

pagina