Persbericht: Kroonjuwelen van Jan Blanken

PERSBERICHT
Stedelijk Museum Vianen
mei 2018

Kroonjuwelen van Jan Blanken

Waterwerken die het Nederlandse landschap bepalen
18 juli t/m 16 september 2018

De begin 19de eeuw in Vianen woonachtige Jan Blanken (1755-1838), is verbonden aan talloze grote waterbouwkundige werken in Nederland, aangelegd in de beginperiode van de waterstaatszorg onder Keizer Napoleon, maar vooral onder Koning Willem I.

Om deze beroemde inwoner van Vianen en pionier onder de waterbouwkundigen aan de vergetelheid te onttrekken is er in het Stedelijk Museum Vianen een tentoonstelling aan Jan Blanken en zijn innovatieve werken gewijd.

Zoals bekend zijn namen als Leeghwater (droogmakerijen) en Lely (afsluitdijk) onlosmakelijk verbonden aan indrukwekkende waterwerken. Echter, Jan Blanken is minstens zo bepalend, zo niet invloedrijker geweest op de vormgeving van het Nederlandse landschap. Veel van zijn werken kunnen we, door zijn innovatieve vindingen en creativiteit, bestempelen als kroonjuwelen van land- en watermanagement.

In de tentoonstelling Kroonjuwelen van Jan Blanken wordt aan de hand van diverse unieke modellen, objecten, schilderijen, prenten en kaarten uitgebreid ingegaan op zijn innovatieve vindingen zoals waaiersluizen, het droogdok in Hellevoetsluis, de aanleg van het Zederik kanaal, het Noord-Hollands kanaal en een vijftiental objecten die nu nog beleefbaar zijn in en rond de Vijfheerenlanden. Bovendien gaf hij mede vorm aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een unieke historische verdedigingslinie uit 1815. De linie is 85 kilometer en bestaat uit zo’n 47 forten en zes vestingen: Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem, Woudrichem en Nieuwersluis. Inmiddels is het een grote cultuur-historische belevenis.

Hoe belangrijk Jan Blanken is geweest, getuigen zijn vele onderscheidingen, o.a. Orde van de Rode Adelaar van Pruisen, Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van het Legioen van Eer. Om meer bekendheid te geven aan wat deze unieke persoon voor Vianen, voor onze regio en voor Nederland heeft betekend, wordt aan de Jan Blankenweg in Vianen een informatief monument geplaatst. Op 17 juli, zijn 180-jarige sterfdag, vindt de officiële onthulling plaats. Uiteraard is dit monument opgenomen in een fietsroute door de Vijfheerenlanden die langs de meer dan 15 nog steeds bestaande objecten van Jan Blanken leidt, in het kader van de expositie en het Waterjaar 2018 / 2019.

De tentoonstelling Kroonjuwelen van Jan Blanken is te zien tot en met 16 september 2018 aan de Voorstraat 97 in Vianen. Voor meer informatie, openingstijden en toegangsprijzen verwijzen wij u naar de site www.stedelijkmuseumvianen.nl

Jan Blanken