Voorjaarssymposium 2020

Foto: V. Erdin

Studiedag De stijgende zeespiegel in beeld. VU 19 maart 2020

De ophanden zijnde klimaatverandering en het stijgende zeewater zijn onderwerpen die ons zeer bezighouden. Allerwegen ontstaan impressies en boodschappen vastgelegd in communicatieve en vaak zeer creatieve uitingen. Het meest recente voorbeeld is het activistische pamflet Het water komt! van Rutger Bregman en iets verder terug in de tijd werd de fantasievolle televisie De dijken breken uitgezonden. Ter gelegenheid van Wereld Water Dag (22 maart) dat als thema Water and Climate change heeft, gaan we ons bezinnen op de communicatie over de klimaatverandering, het stijgende zeewater en consequenties voor de waterveiligheid in Nederland. En dat betreft niet alleen de feiten, maar ook het voelen, ervaren en betekenis geven.

Als bron van inspiratie bezoeken we het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, waar een prachtige dubbeltentoonstelling is over klimaatverandering, smeltend ijs en het stijgende zeewater. De ene tentoonstelling, Rijzend water met foto’s van Kadir van Lohuizen, laat in spectaculaire beelden zien hoe mensen overal in de wereld nu al last hebben van stijgend zeewater en wat ertegen ondernomen wordt. Dat wordt ingeleid door een indringende korte film over het smelten van de gletsjers op Groenland. De andere tentoonstelling, Strijd om het ijs, gaat over de geschiedenis van de ontdekkingen van het bevroren landschap rondom de Noordpool. Deze tentoonstelling zet tevens een stevig statement neer in de korte afsluitende film, over hoe Rusland en andere initiatiefnemers de nieuwe mogelijkheden van het smeltende landschap exploreren.

Het ochtenddeel is op eigen gelegenheid, daarna, eveneens op eigen gelegenheid naar de Vrije Universiteit (VU). Bustransport in Amsterdam is ondoenlijk. Daar volgt een gezamenlijk programma. Wie met de trein reist, begint dus bij Amsterdam Centraal Station en eindigt op Amsterdam Zuid.

Programma

Ochtend in het Scheepvaartmuseum Amsterdam, Kattenburgerplein 1

Tijd Omschrijving
9.30 restaurant: welkom en koffie
10.00 bezoek van de tentoonstelling
11.30 lunch op eigen gelegenheid

Voor de lunch zijn er 2 opties: in het restaurant van het museum, met prachtig uitzicht over het water, of in de kantine in de kelder van de VU (ruime menukeuze en veel goedkoper).

In beide gevallen zelf naar de VU reizen: 15 min. lopen of een bus nemen van het Scheepvaartmuseum, halte Kattenburg, naar Centraal Station, vandaar met de nieuwe Noord-Zuid Metrolijn naar station Amsterdam Zuid, vertrekt iedere 6 min. en duurt ca. 7 min., dan 10 min. lopen naar de VU.

Middag op de Vrije Universiteit, hoofdgebouw, De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam

Vrije Universiteit, Amsterdam
Tijd Omschrijving
13.30 Vergadering VvW, zaal 15a-16 (15e verdieping) (n.b.: alleen voor leden/ begunstigers, de bescheiden voor deze ALV zult u begin maart ontvangen)
14.30 pauze
15.00 zaal 15a-33 (15e verdieping, naast de vorige) korte inleidingen en discussie met panel van specialisten en de zaal.
Onderwerp is de communicatie over de klimaatverandering en het stijgende zeewater en de consequenties voor Nederland; behalve de tentoonstelling dienen ook als inspiratiebron het pamflet Het water komt! van Rutger Bregman en de televisieserie De dijken breken.
16.30 borrel

Registratie

Tot 11 maart, per email: info@waterstaatsgeschiedenis.nl € 10- voor leden VWG of € 15,- voor niet-leden Overmaken naar rekening NL91 INGB 0000 0938 30 t.n.v. Vereniging voor Waterstaatsgeschiedens, Rotterdam, o.v.v. symposium 19 maart.

Reizen

De VU

Metro 51 rijdt niet meer van Amsterdam Zuid naar de VU, maar tram 5 wel. Halte De Boelelaan. Neem de lift naar de 15e verdieping, of vraag de weg aan een van de gastvrouwen bij de hoofdingang.

routebeschrijving Op de 15e verdieping is geen koffieautomaat, wel op elke andere verdieping en in de centrale hal op de begane grond is een koffiebar.

Organisatie en contact

Petra van Dam, p.j.em.van.dam@vu.nl