Foto: V. Erdin

Hoge waterstand

In het Eigen Huis Magazine baart Rutger Bregman opzien met de uitspraak dat de “Randstad een enorme badkuip is die ieder jaar verder wegzak, terwijl het water stijgt” .

Of dat opzienbarend nieuws is is maar de vraag. Reikten de pompen van de stoomgemalen van de Haarlemmermeer in 1852 nog tot –4,50 meter NAP, de vijzel van het gemaal Koning Willem I gaat in 2001 tot –5,5 m NAP. Dan kan het nauwelijks een verrassing zijn dat de bodem daalt. Wat Bregman met zo’n uitspraak denk te bereiken is onduidelijk. Na de meest recente overstromingen van de rivieren in 1995 en 1997 wordt er al enorm veel werk uitgevoerd, en is voor een deel al afgerond. Daar hebben inwoners die bij de grote rivieren inmiddels profijt van omdat de overloopgebieden volop in gebruik zijn bij de hoge waterstanden.

De Veengoot bij Vorden

De Veengoot bij Vorden. De Veengoot is een belangrijke waterdrager in de Achterhoek, na 2 achtereenvolgende jaren van grote droogte wordt er nu weer veel water afgevoerd. Dat wil niet zeggen dat alle problemen voorbij zijn. Met name op de hoge zandgronden blijft het grondwaterpeil zorgelijk.

Hoogwater in de IJssel bij Zutphen 1 Hoogwater in de IJssel bij Zutphen 2

Hoogwater in de IJssel bij Zutphen, de doorvaarthoogte bij de bruggen is hierdoor lager dan gebruikelijk en de uiterwaarden staan onder water, de kade dreigt onder te lopen. In de afgelopen jaren zijn er werkzaamheden uitgevoerd om delen van de stad niet onder water te laten lopen.