Excursie VWG naar Maastricht

Op 6 juni 2024 organiseert de VWG een bijzondere excursie naar Maastricht. Dat is de reden dat we deze nu vast aankondigen. We maken dan met een speciaal door ons gehuurde boot een historische tocht rond Maastricht.

De rondvaart duurt ongeveer 5 1⁄2 uur en gaat door oude kanalen en sluizen. Dat zijn achtereenvolgens: de Zuid-Willemsvaart, het kanaal Briegden-Neerharen, het Albertkanaal, het kanaal van Ternaaien en de Maas. In totaal passeren we vijf sluizen; twee daarvan zijn meer dan een eeuw oud. In Maastricht varen we ook nog door een tunnel onder de voormalige vestingwerken door. Spectaculair is de doorvaart in het Albertkanaal bij Kaster tussen mergelwanden van zestig meter hoog. Tot slot schutten we 13,50 meter omlaag door de grootste binnenvaartsluis van Europa, vlak naast de vroegere Stop van Ternaaien.

Opstappunt is de steiger van rederij Stiphout aan de Maasboulevard in Maastricht, een kilometer van het station Maastricht. Vertrek om ongeveer 11 uur. Terug om ongeveer 17 uur. Lunch aan boord. De kosten van deze excursie zullen ongeveer 40 euro bedragen. Het is mogelijk een partner mee te nemen voor dezelfde prijs. Overnachten in Maastricht is mogelijk, arrangementen worden nog geregeld en zullen tijdig worden bekendgemaakt.

Voor het eerst in de geschiedenis van de VWG wordt er een excursie in Limburg gehouden. Alleen dat zou al een reden kunnen zijn om mee te gaan. Het gaat om een vaartocht op de Maas. Op 30 maart 2023 heeft Ton Burgers een lezing gehouden over de vertroebelde verhouding Nederland-België en de gevolgen daarvan voor de bereikbaarheid van Duitsland en de Belgische havenstad Antwerpen. België wilde een waterweg via eigen grondgebied.

Vooral bij Maastricht is dit goed te zien waar parallelle waterwegen zijn aangelegd: Albertkanaal, Kanaal van Ternaaien, Zuid Willemsvaart, Julianakanaal en de Maas met ieder hun eigen hoogteverschillen en waterwerken. Ternaaien werd ook wel de ‘flessenhals’ of de ‘stop van Ternaaien’ of op zijn Frans: Bouchon de Lanaye genoemd. De vaartocht zal langs deze kunstwerken voeren waarbij het schip ook zal worden geschut.

Medio september komt er meer informatie beschikbaar. Aan boord zijn 50 plaatsen beschikbaar, deze excursie zal ook aan andere partners worden aangeboden.

Nb: het is raadzaam om TWG 2023-1 te bewaren, mee te nemen en bij de hand te hebben tijdens deze vaartocht.